Årsmöte 2024Lördag 9 december 2023 kl. 16

Lucia i Byagården

Lördagen den 9 december samlades ca 40 personer i Byagården Ranstaby för att få uppleva ett stämningsfullt luciatåg under ledning av Anna-Carin Ericsson samt pianoackompanjemang av Margareta Sandberg. Lucia Julia Rossander Elvnäs med sina tärnor Olivia Svedberg, Elvira Jansson och Märta Klingberg samt tomtarna Hilma och Gustav Klingberg bjöd på vacker skönsång och efter detta avnjöts kaffe och saft med dopp i trevlig samvaro. (Marianne Johansson)


Torsdag 23 november 2023 kl. 18

Byarna kring ån - hembygdscirkeln fortsätter

Torsten Eriksson visade bilder av profiler och företagsamhet från byarna. Ett 40-tal åhörare bidrog med egna minnen och tankar omkring bilderna.


Lördag 28 oktober 2023 kl. 19

Pubquiz i Byagården

Höstens pubquiz lockade nästan 40 deltagare. Lördag 30 september 2023

Knytis på Little Creek Saloon i Ranstaby

Lördagen den 30 september förvandlades Byagården i Ranstaby till "Little Creek Saloon" för en kväll. Ett tjugotal människor (de flesta utklädda i westerninspirerad utstyrsel) samlades och avnjöt eget matknyte samt dryck. Under kvällen provade entusiastiska deltagare på att dansa linedance under ledning av Maria Grafford och det bjöds även på andra lekfulla aktiviteter under kvällens gång, såsom kortspel och pil-, hästsko- samt lassokastning. (Marianne Johansson)

Missa inte detta!

På lördag kväll, 30 septembr, hänger vi på LittleCreek Saloon!
Cowboyhatt, boots, väst eller andra westerninspirerade plagg väkomnas varmt.
En timme med Linedance kl. 18 sätter Westernstämningen innan vi öppnar våra medförda Saloonknyten.
Maria Grafford som leder dansen är glad och positiv och hälsar att ALLA ska känna sig välkomna.

Gillar du svängig nusik?
Kan du ta några enkla steg framåt? (Kanske även bakåt?)
Kan du klappa i händerna?
Kom till Little Creek Saloon på lördag!

Passar det dig bättre att titta, lyssna och kanske stampa takten i smyg?
Kom till LittleCreek Saloon på lördag!

Lekfulla aktiviteter erbjuds under kvällen.

Come on and let's do it!

Styrelsen RFF!


Vår danstimme med Maria Grafford kommer att hålla en grundläggande nivå. Medtag rörelseglädje och smak för countrymusik!

Ett svängigt klipp tipsar Maria om. Se en flashmob som dansades på en gata i Galway, Irland. Lisa McHugh sjunger och dansar och människor runt omkring hänger med. Planerat förstås! Dansarna har lärt sid dansen på sin lokala klubb och sedan planerat att vara med på detta danstillfälle.

Läs artiklar om Line Dance på Maria Graffords Line Dance hemsida

Söndag 30 juli 2023 Käpphästens dag

Nu börjar det närma sig käpphästens dag!

Den som vill tävla får gärna anmäla sig till Amanda Johansson 076 222 3423 och skriva sitt namn på ryttare och käpphäst samt vilken klass man vill hoppa. Man får anmäla sig till så många klasser man vill.

4 klasser
10 cm för små barn
30 cm
60 cm
90 cm

//Amanda, Emelie, Sabina

Ungdomskommitén RFF

Söndag 23 juli 2023 Fotbollsfrukost i Byagården

Svrrige spelade, kl. 07.00,  sin första match i fotbolls-VM för damer. 17 personer njöt av en fantastiskt generös frukostbuffé (Tack Ulrika Falk!) och följde det svenska laget som spelade bra och vann med 2 - 1.

23 juni 2023 Midsommarafton

Midsommarafton firades på traditionsenligt vis vid Byagården Ranstaby, ca 140 personer deltog. Två traktorer med vagnar hämtade upp midsommarfirare längs vägen. De åkande fick lyssna till levande musik från traktorflaket av trion Gunnar Falk, Johan Falk och Jan Olof Reimerson. Dessa spelemän underhöll även till dansen när midsommarstången hade rests upp på plats. Efter dansen, som roade både stora och små, intogs fika från medhavda fikakorgar i solskenet.


Text och bild: Marianne Johansson

Lördag 3 juni 2023 Gökvaka

Ranstaby Fritidsförening anordnade årets gökvaka vid Gullbo lördagen den 3e juni. Detta har genom åren kommit att bli en fin tradition. Ett 15-tal personer samlades vid byagården för att ta sig vidare med cykel till Gullbo. Väl framme mottas sällskapet av familjen Söderkvist. Ett antal personer valde att följa med Andreas för att få guidning vid Gullbo borg. Efter att ha gått en klurig tipspromenad genom skogen kom sällskapet fram till grillplatsen. Det blev en mycket trevlig kväll och de som var kvar in på småtimmarna fick nöjet att både se och höra en äkta gök.

Text: Marianne Johansson  Bild: Gunilla Johansson

Lö 20 - Sö 21 maj 2023 - Kanothajk

Helgen den 20-21 maj begav sig ett sällskap på ca 15 personer upp till Smörnäs (mellan Ockelbo och Gävle) för att paddla kanot och övernatta i tält. Vädret var strålande och på lördagskvällen grillades det. Efter söndagens frukost och ytterligare paddling styrdes kosan hemåt igen.

Text: Marianne Johansson Foto: Amanda Johansson

Söndag 14 maj 2023 - Arbetsdag Byagården

Torsdag 4 maj 2023 - Dikesstädning

Lördag 8 april 2023 - Påskafton med tipspromenad

I det härliga vårvädret samlades drygt 70 vuxna och cirka 35 barn för att gå tipsrundan som Ranstaby Fritidsförening hade ordnat på påskafton. Kluriga frågor fanns för både barn och vuxna. Efter slutförd runda och rättade tipskuponger drogs några vinnare som förärades priser samtidigt som medhavd fikakorg avnjöts utomhus i solen. Alla barn fick leta påskägg som de sedan kunde byta in mot en godispåse. 

Text: Marianne Johansson

Söndag 5 mars 2023

Josefina Paulson bjöd på en fin berättarföreställning i Byagården, söndag 5 mars 2023. Utsökt nyckelharpsspel, svängigt, elegant, lyriskt, inramade berättelsen om Ellen Lagergren. Publiken visade stor uppskattning. Tack Josefina!

Josefina Paulson, riksspelman på nyckelharpa. Med egna rötter i Västmanland och med ett instrument med rötter i sen medeltid turnerar Josefina internationellt. En framgångsrik världsmästare i grenen "modern nyckelharpa"!
Nu är vi mycket glada att få höra Josefina hos oss i Byagården!
Programmet ingår i Kulturrådets riksomfattande Kulrurbygdsturné. Ett samarbete med Bygdegårdarnas Riksförbund.

I berättarföreställningen med folkmusik efter Ellen Lagergren fångar Josefina röst och klang av en spelkvinna verksam på 1930-talet, under mellankrigstiden. Ellen hade en djup passion för bevarandet av den gamla musiken. Josefina låter oss, genom Ellen, lära känna några spelmän och kvinnor i bygden.

Ranstaby  Sverige

info@ranstaby.se