Aktuellt

Midsommarafton i Ranstaby

Kvällen före - Klockan 18.00 kan du åka traktor och vagn för att hämta björkris att pynta med. Vi klär midsommarstången samt lövar och pyntar vagnarna med ballonger så att allt är färdigt till midsommaraftonen. Plocka gärna med blommor och ta med. Föreningen efterlyser mer hjälp denna kväll för att kunna hålla vår midsommartradition levande.

Midsommarafton - Kl. 14.00 börjar midsommarfirandet. Då kan du åka med traktor och vagn som hämtar midsommarfirare längs vägen till Labacken. Tillbaka vid Byagården hjälps alla barn åt med att bära fram midsommarstången till gräsplanen där sedan ringdansen tar vid under Mia och Gunnars ledning. Efter dansen är det dags för fikaknyte i gröngräset. Vi städar vid Byagården direkt efter firandet.

Midsommaraftons kväll - Grillning och dans vid Falks magasin. Kl. 19.00 är grillarna varma och du vill komma med ditt knyte. Ring i så fall Mia 0224-20055 eller David 070-2780025 senast onsdagen den 19 juni, så ordnar vi sittplatser.

Trivselkväll i Byagården, fredagen den 28 juni kl. 18.00

Medtag egen mat och dryck, grill finns på plats. För de som vill spelar vi brännboll eller eventuellt volleyboll innan vi äter. Välkomna!

Gökvaka vid Gullbo, lördagen den 1 juni kl. 18.00

Vi samlas vid Byagården och cyklar gemensamt vidare till Gullbo. Packa med något att grilla och dricka! Det blir tipspromenad och guidning vid Gullbo borg för de som så önskar.

Välkomna!

Storstädning vid Byagården, lördagen den 11 maj kl. 10.00

Vi städar vår Byagård både invändigt och utvändigt så den blir fin till våren och sommaren. Inomhus putsar vi fönster med mera och utomhus tar vi bort ogräs i gruset och ser till så att lekställningen går att använda. Efteråt bjuder föreningen på korv med bröd.

Välkomna!

Dikesstädning, onsdagen den 8 maj kl. 18.00

Vi träffas vid Byagården för att dela upp olika sträckor för att sedan städa våra diken.

Välkomna!

Verksamhetsgille, lördagen den 4 maj kl. 18.00 i Byagården

Styrelsen inbjuder till ett verksamhetsgille där ni medlemmar kan komma med förslag på aktiviteter för detta verksamhetsår, kanothajken kommer att diskuteras och så avslutar vi kvällen med "pubknytis". Ta med det du vill äta och dricka! Under kvällen kommer musik spelas/visas på storbildsskärm och då blir det en blandning av gamla rockklassiker.

Välkomna!

Påskafton, kl 14.00 vid Byagården

Tipsrunda; vuxen 20 kr, barn 10 kr, inklusive äggletning.De upphittade äggen byts ut mot godis vid Byagården. Tag med fikaknyte!

Välkomna!

Årsmöte, söndagen den 10 mars kl. 16.00 i Byagården

Välkomna på årsmöte! Efter årsmötet följer föreläsning "Ultradistans utan gränser" med Ranstabon Greger Sundin om hans extremsportande och om motivation. Föreläsningen börjar vid kl. 17.00. Föreningen bjuder på lättare förtäring. Glöm inte att betala medlemsavgiften!

VADSLOPPET 2/3 INSTÄLLT!

Tyvärr blir det inget Vadslopp eller efterföljande grillning lördagen den 2/3 då vädret inte tillåter.

Maskeraddisco, lördagen den 26 januari kl. 17.00-20.00

Välkomna på maskeraddisco i Byagården. Vi säljer snacks, läsk och fika. Under kvällen blir det danstävling och pris till bästa utklädnad. Kom gärna utklädd, men det är inget krav. Alla åldrar är välkomna!

2018

Familjefest, Trettondagsafton den 5 januari 2019 kl. 14.00

Vi börjar med en kort andakt, därefter blir det dans kring granen.

Det bjuds också på tomtebesök och fika.

Alla barn, såväl stora som små, är hjärtligt välkomna!

Luciatablå, lördag den 8 december kl. 16.00

Kom till Byagården och se luciatåget med traktens barn. Det blir även fika och lotteri. Skänkta vinster mottages tacksamt. Under kvällen sker också dragning på Ranstaby kyrkliga syföreningens lotteri!

För dig som vill vara med i luciatåget är det träning i Byagården onsdagen den 5/12 kl. 17.00. Alla barn är välkomna att vara med! Frågor om luciatåget besvaras av Anna-Carin Eriksson, 072-8979834.

Pepparkaksbak i Byagården, tisdagen den 4 december kl. 18.00

Kom och baka pepparkakor i Byagården med Camilla och Ulrika! Tag gärna med egen kavel och förkläde. Kakorna kommer att säljas som fika på luciafirandet. Välkomna!

Pubknytis i Byagården, lördagen den 10/11 kl. 18.30

Kom till Byagården för en trevlig kväll i samvaro och till musik på storbildskärm. Ta med den mat och dryck du vill förtära under kvällen. Som underhållning bjuds det på musik i form av en konsert med Queen live från Wembley stadium. ”Förband” blir Phil Collins och hans Farwell tour.

Trivselkväll, fredagen den 27/7 kl. 18.00 vid Vads gamla kvarn

Tag med dig den mat och dryck som du vill förtära under kvällen. Viktigt är att inga grillar kommer tändas på grund av det rådande vädret. Ta alltså med dig mat som går att ätas utan uppvärmning/grillning. Sprid gärna denna information så att ingen missar att vi kör utan grillar vid vår tänkta grillkväll.

Välkomna!

Djurens dag, lördagen den 14/7 kl. 11-14

Kom och klappa flera olika sorters djur och prova på ponnyridning. Det blir även tipspromenad. Vi säljer korv med bröd och fika. Nytt för i år är fiskdamm, två sorters tipspromenad och getyoga. Arrangeras av Ranstaby Fritidsförening och Kumla-Tärna LRF. Välkomna!

Midsommar i Ranstaby
Kvällen före

I Ranstaby börjar midsommarfestligheterna redan på torsdagskvällen då barn med familjer gör i ordning för midsommarfirandet vid Byagården.

Klockan 18.00 kan du åka traktor och vagn för att hämta björkris att pynta med. Vi klär midsommarstången samt lövar och pyntar vagnarna med ballonger så att allt är färdigt till midsommaraftonen. Plocka gärna blommor och ta med.

Midsommarafton

Klockan 14.00 börjar midsommarfirandet. Då kan du åka med traktor och vagn som hämtar midsommarfirare längs vägen till Labacken. Tillbaka till Byagården hjälps alla barn åt med att bära fram midsommarstången till gräsplanen där sedan ringdansen tar vid under Mia och Gunnars ledning. Efter dansen är det dags för fikaknyte i gröngräset. Vi bjuder barnen på glass! Städning vid Byagården kommer ske direkt efter avslutat fika.

Gökvaka vid Gullbo lördagen den 9/6 kl 18.00.

Vi cyklar tillsammans från Byagården till Gullbo. Där kommer vi gå tipspromenad och den som vill att få en guidning vid Gullbo borg. Medtag egen mat och dryck.Med tanke på eldningsförbudet kommer inga grillar att tändas utan ta med mat som kan ätas utan uppvärmning.

Välkomna!

Loppis i Byagården

Torsdagen den 10 maj, kl. 10-15

Säljare är på plats vid kl. 9.00 för att ställa i ordning sina saker.

1 plats, 2 bord (ca 2,4 m) kostar 100 kr, därefter 50 kr per bord. Betalning görs via Swish 123 441 71 27 eller till föreningens bankgiro 864-3553, märk betalningen med Loppis + ditt namn.

Anmälan för säljare görs till Annica Thygesen via sms, 070-4300430, eller via mail till annica58@spray.se.

Sista dag för anmälan för säljare är söndagen den 6 maj. Först till kvarn gäller på platserna!

Dikesstädning

Måndagen den 7 maj, kl. 18.00

Samling vid Byagården. Vi delar upp oss på olika sträckor och städar våra diken.

Storstädning vid Byagården – inne och ute

Tisdagen den 1 maj, kl. 10.00

Vi städar vår Byagård så att den blir fin till våren och sommaren. Inomhus putsar vi fönster med mera och utomhus tar vi bort ogräs i gruset. Efteråt bjuder föreningen på korv med bröd.

Kanothajk med övernattning 19-20 maj vid Kloten/ Malingsbo 

Intresseanmälan (ej bindande) till Sten-Åke Holmberg eller Johan Falk senast 28/4. Vi ordnar planeringsmöte om tillräckligt många anmäler intresse där vi kan samordna utrustning samt para ihop de som ej har någon att paddla med. Möjlighet att hyra kanot på plats finns. Meddela gärna om du har utrustning att låna eller hyra ut. Frågor/anmälan: Sten-Åke 070-1618623 Johan 070-2640055

Valborgsmässoafton

På grund av minskad uppslutning de senaste åren samt att vi inte har hittat någon vårtalare/körledare gör att vi Valborgsmässofirandet på åsen kommer att pausas tills vidare. Hör av dig till styrelsen om du har några goda idéer om hur vi ska göra 2019.

Påskafton, lördagen den 31/3 kl. 14.00

Traditionsenligt firande av påsk med tipspromenad och äggletning vid Byagården. De upphittade äggen byts mot ett påskägg. Tipsrundan kostar 20 kr för vuxna och 10 kr för barn. Tag med fikaknyte!

Välkomna!

Årsmöte söndagen den 25/3 kl. 16.00

Föreningens årsmöte, som annonserats via ett särskilt Byablad, hålls i Byagården söndagen den 25/3. Mötet börjar kl. 16.00 och efter mötet spelar Dannes trio. Då det är våffeldagen kommer våfflor att serveras.

Välkomna!

Sportlovsaktivitet den 24/2 kl. 10.00, Vadsloppet

Den 24/2 är det dags för årets Vadslopp, ett sportlovsevenemang för alla åldrar. Skidtävling för de som vill men lika mycket en trevlig motionsrunda för de som inte vill tävla! Samling vid Byagården kl. 10.00. 

10.15 startar lilla Vadsloppet med en spårlängd på några hundra meter. Efter att lilla Vadsloppet är avslutat startar stora Vadsloppet med en spårlängd på några kilometer. Start- och målgång är vid Byagården. Ingen föranmälan behövs.

Välkommen att delta eller kom och heja fram de åkande. 

Grillar finns upptända för de som vill grilla medhavd matsäck.

Efteråt blir det filmvisning av filmen Croodarna.

Välkomna!

Trettondagsafton den 5/1 kl. 14.00 börjar vi med en kort andakt, därefter blir det dans kring granen. Det bjuds också på tomtebesök och fika. Välkomna!

2017

Lördagen den 9/12 kl. 16.00 hålls luciafirande i Byagården. Luciafirande med traktens barn, fika och lotteri. Skänkta vinster mottages tacksamt. Dragning sker även i kyrkliga syföreningens lotteri. 

För dig som vill vara med i luciatåget är det träning i Byagården torsdagen den 7/12 kl. 17.00. Alla barn är välkomna att vara med!

Tisdagen den 5/12 kl. 18.00 är det pepparkaksbak i Byagården. Tag gärna med en egen kavel och förkläde. Kakorna kommer att säljas som fika vid luciafirandet. Välkomna!

Ranstaby Fritidsförening fyller 40 år och det kommer firas med flera aktiviteter!

Bildcafé, söndagen den 19 november kl. 14

Kom till Byagården och ta med bilder från gamla tider med anknytning till bygden. Föreningen bjuder på kaffe och kaka!

Välkomna!

Disco, lördagen den 18 november kl. 17-20

Kom till Byagården för disco, alla är välkomna. På plats säljs läsk, snacks, kaffe och kaka. Det blir danstävling och limbo. Fritt inträde.

Välkomna!

Mörkerspårning för barn och ungdom, lördagen den 11 november kl. 17

Kom och prova på mörkerspårning! Du får följa en uppsatt reflexbana med ficklampa. Samling vid Byagården där vi också grillar tillsammans. Tag med matsäck och ficklampa. Kvällen avslutas med filmvisning för dem som vill.

Välkomna!

70-talsfest, lördagen den 21 oktober kl. 17.30

Vi firar att föreningen funnits i 40 år med en 70-talsfest med en trerätters meny och 70-talsdisco. Kom gärna klädd i tidsenlig anda, pris delas ut till bästa utklädnad.

Inträde: 250 kr, betalas på plats.

Kvällens meny: Tarteletter med stuvning, Flygande Jakob, Toscapäron
Viktigt att eventuella allergier meddelas vid anmälan!
Dricka, vin och öl finns till försäljning i baren.

Anmälan till info@ranstaby.se eller till Marianne på 073-6526015. Begränsat antal platser så först till kvarn!

Välkomna!

Femkamp med tipspromenad, söndagen den 8 oktober kl. 14

Tag med eget fikaknyte och kom och var med på femkamp vid Byagården med efterföljande prisutdelning.

Välkomna!

Trivselkväll, lördagen den 12 augusti kl. 18

Vi samlas hos David och Lena Falk, Grön Glädje, och får en guidning av den fina trädgården. Medtag egen matsäck, det finns varma grillar på plats.

Varmt välkomna!

Djurens dag, lördagen den 15 juli kl. 11-14

Välkomna på djurens dag lördagen den 15/7 kl. 11-14 vid Byagården. Kom och klappa olika djur och för de små barnen finns det även ponnyridning. Det blir även tipspromenad, ansiktsmålning, försäljning av ägg och blommor samt korv med bröd och fika.

Arrangeras av Ranstaby Fritidsförening och Kumla-Tärna LRF

Välkomna!

Midsommar i Ranstaby

Kvällen före, alltså torsdagen den 22/6, träffas de som vill för att klä midsommarstången. Kl. 18.00 kan du åka traktor och vagn för att hämta björkris att pynta med. Plocka gärna blommor och ta med!

Midsommarafton, fredagen den 23 juni

Kl. 14.00 börjar firandet. Då kan du åka med traktor och vagn som hämtar midsommarfirande längs vägen till Labacken. Tillbaka vid Byagården hjälps alla barn åt med att bära fram midsommarstången till gräsplanen där ringdansen sedan börjar. Efter dansen är det dags för fikaknyte i gröngräset. Vi bjuder barnen på glass!

Grillning och dans på Falk's magasin

Kl. 19.00 är grillarna varma om du vill komma med ditt knyte. Ring i så fall Mia på 0224-20055 eller David på 070-2780025 senast onsdagen den 21 juni så ordnar vi sittplatser!

Välkomna!

Trivselkväll med brännboll lördagen den 17 juni kl. 18.00

Vi samlas vid Byagården och spelar brännboll kl. 18.00 och därefter tänds grillarna, ungefär kl. 19, för medhavd matsäck.

Välkomna!

INSTÄLLT PÅ GRUND AV FÖR FÅ ANMÄLNINGAR - Raggarmord i Byagården lördagen den 3 juni kl. 17.30

Den 3/6 är det fest i Ranstaby med en mordgåta som ska lösas under kvällen. Datum för är fredagen den 12 maj. Festen hålls i Byagården kl. 17.30 och framåt. Det kommer då att bjudas på 3-rätters middag med sommartema och alla deltagare är en del i skådespelet. Information om kvällen och deltagandet skickas ut till de personer som har anmält sig. 

Anmälan görs via vår info-adress info@ranstaby.se eller direkt till Ulrika Falk på telefonnummer 0730-558627 eller till Maria Zachrisson på telefonnummer 0708-758189. Kostnad för festen är 350 kr per person (verkar som att denna uppgift fallit bort från Byabladet). Max antal deltagare på festen är 20 personer så först till kvarn gäller och anmälan är bindande (ev. att ni hittar en person som kan ersätta er).

 Varmt välkomna med er anmälan!


Gökvaka vid Gullbo lördagen den 27 maj kl. 18.00

Vi samlas vid Byagården och cyklar sedan gemensamt till Gullbo. Packa med något att grilla och dricka, där är grillarna redo! Det blir tipspromenad och guidning vid Gullbo borg för de som så önskar.

Storstädning av Byagården lördagen den 6 maj kl. 10.00

Den årliga storstädningen av Byagården, både utvändigt och invändigt för att få en ren och fräsch Byagård. Inomhus pustar vi fönster med mera och utomhus tar vi bort ogräs i gruset och fixar ytorna runt ikring. Efteråt bjuder föreningen på grillad korv med bröd.

Välkomna!

Dikesstädning måndagen den 1 maj kl. 10.00

Vi samlas vid Byagården för den årliga dikesstädningen. Efteråt bjuder föreningen på grillad korv med bröd.

Välkomna!

Valborgsmässoafton

Vi firar in våren med tjärtunna på åsen som vanligt. För dem som vill fika samlas vi kl. 20.30 i Byagården och njuter av medhavd fika. Därefter tänds tjärtunnan på åsen och vi får lyssna till byns egen vårkör ledd av Gunnar Falk. Kören samlas i Byagården kl. 19.30 för att öva gemensamt innan själva firandet drar igång.

Välkomna!

Välkommen att prova på Qi andning

Föreningens medlemmar är välkomna att prova på Qi andning i Byagården torsdagar vecka 16-19 kl. 19-20. Anmälan görs till Angelika Johansson på telefonnummer 0737-018119. Max 20 deltagare, i nuläget finns det 10 platser kvar. Medtag liggunderlag och en filt. Ha på dig mjuka och följsamma kläder.

Påskafton kl. 14.00

Vi firar påsk traditionsenligt med tipsrunda som startar vid Byagården kl., 14.00 lördagen den 15/4. Efter tipsrundan är det fika av medhavd fikakorg vid Byagården och barnen får leta ägg.

Kostnader för tipspromenad; vuxen 20 kr, barn 10 kr (inklusive äggletning)

Årsmöte 18/3 kl. 17.00

Lördagen den 18 mars håller föreningen sitt årsmöte kl. 17.00 i Byagården. För verksamhetsberättelse se utskickat Byablad. Efter årsmötet blir det musikunderhållning. Det bjuds på lättare förtäring.

Information om musikunderhållningen
Trion Zilborne Klezmer består av Lisa Lapmert på dragspel, Agneta Sonnebo på viola och Jan-Olof Reimersson på följt och sång.

Klezmer är en i grunden judisk musik som influerats av folkmusik från många länder i östra Europa. 

Musikaliskt bygger klezmer på uttrycksfulla och rikt utsmyckade melodier, skiftande harmonik med tvära kast mellan dur och moll samt stadig rytmik. Den framfördes, ofta till dans, på bröllop och andra typer av tillställningar.

Under 1900-talets början kom många klezmermusiker till USA och man fick kontakt med nya stilar som ragtime och jazz. I USA fanns också musiken kvar efter andra världskriget och Förintelsen, som i stort sett tystade klezmermusiken i Europa.

På 1970-talet uppväcktes intresset för klezmermusiken och den spreds snabbt till en bredare, icke-judisk allmänhet.

Välkomna!

Sportlovsaktivitet (uppdaterad info!)

Lördagen den 4/3 kommer vi att anordna en sportlovsaktivitet i/kring Byagården. 

Start kl. 10.00 med en fartfylld aktivitet ute så kläder efter väder och hjälm om ni har. Grillarna kommer tändas för medhavd matsäck kl. 11.00
Dagen avslutas med filmvisning efter vi ätit lunch och då är det filmen Husdjurens hemliga liv som kommer visas (begränsat antal platser, 49).

Relaterad bild

2016

Fest med mordgåta - "Mord på slottet"

Den 5/11 är det fest i Ranstaby med en mordgåta som ska lösas under kvällen. Datum för föranmälan har passerat och det går inte längre att anmäla sig. Festen hålls i Byagården kl. 17.30 och framåt. Det kommer då att bjudas på 3-rätters middag och alla deltagare är en del i skådespelet. Information ska ha skickats ut till alla som är anmälda och om någon saknar sin information så hör av er på föreningens info-adress info@ranstaby.se.

 Varmt välkomna!

Baluns i Ransta

Föreningarna i och ikring Ransta kommer i år att anordna ett Baluns den 18/9 där vår förening kommer att finnas med. Vi vill höra om det finns någon/några som kan tänka sig att ställa upp och vara med under den dagen. Hör i så fall av er till Maria Zachrisson på telefonnummer 0708-758189.

Mopedrally lördagen den 13/8 

Anmälan öppnar kl. 9.00 och starten går kl. 10.00 ifrån Ranstabys Byagård (pilat från RV 56 och RV 70, koordinater: N59.78731 O16.61204). Banans längd, 45 km. Ingen tidtagning, inga manöverprov utan ren mopedåkning. En 12-frågors tipsrad finns att lösa och kan ge en vinst av något slag.

Startavgift 100 kr och då ingår kaffe/te och en typ av landgång vid ett av uppehållen där ni också har möjlighet att visa upp era moppar för allmänheten och vara nostalgisk med andra moppers!

Tvåtaktsmopeder helst äldre än 1986 men alla som har en moped eller 98 cc MC (även fyrtakts) är givetvis välkomna att deltaga.

Varmt välkomna till en trevlig dag i blårök!

Trivselkväll fredagen den 29/7

Vi samlas vid Byagården kl. 18.00 för avfärd med cykel till David och Lena Falk, Grön Glädje. Rundvandring i trädgården som är under ständig utveckling. Varma grillar finns för medtaget knyte. Volleybollspel eller något liknande om vädret tillåter. Några maskiner finns att titta på för de som är intresserade. 

Varmt välkomna!

Djurens dag vid Byagården lördagen den 16/7 kl. 11-14

Kom och träffa flera olika sorters djur och gå en tipspromenad. Fika och kor med bröd finns till försäljning. Ponnyridning för de små barnen. Detta är ett samarrangemang med Kumla-Tärna LRF.

Varmt välkomna!

Trivselkväll i Vallrum fredagen den 8/7, kl. 18.00
Vi samlas vid Byagården och cyklar till Vallrum där vi får titta på nyfödda och stora grisar. Jan berättar om Vallrums historia från 1600-talet. Tag med egen matsäck.
För grisarnas skull gäller följande restriktioner:
- Rena kläder och skor
- Ej varit utomlands de senaste 5 dygnen
- Ej besökt andra grisar de senaste 2 dygnen
- Ej ha influensa eller diarré
Välkomna!